Smeštena između dve najstarije kragujevačke ulice u strogom gradskom jezgru, po predanju, nasledila prvu  školu, osnovanu još u doba Miloša Obrenovića, predstavlja simbol uspešnosti i prestiža. Prema novijoj istoriji, svoj radni vek započela je u prostoru između ulice Milovana Gušića (dr Mihaila Ilića) i Svetozara Markovića, gde se i danas nalazi.

Kapetan srpske vojske, Milovan Gušić (1822 - 1891), poklonio je jednu od svojih zgrada za školovanje siromašnih devojaka u to vreme, koja danas čini jedan od dva paviljona škole „Radoje Domanović“.

U zgradi sa lepom starom fasadom, koja se odupire zubu vremena, na adresi Svetozara Markovića 13, nalazi se danas jedna od najuspešnijih kragujevačkih škola OSNOVNA ŠKOLA RADOJE DOMANOVIĆ. Ispred glavnog ulaza u školu nalaze se bronzane biste Radoja Domanovića i Andre Marinkovića.


O Radoju Domanoviću


Ako se površno gleda na život Radoja Domanovića, on se čini monoton, bez krupnih događaja, senzacija i preokreta, ali ako se prodre u suštinu njegove satire, otkriva se izuzetna hrabrost i sposobnost da se buni i prkosi oholosti i nepravdi vladajućeg režima u Srbiji toga doba. Neminovna beda, siromaštvo i zanemarivanje, predstavljali su cenu koju je platio za očuvanje ljudskog dostojanstva u svom stilu.

 

Kliknite ovde za više podataka o Radoju Domanoviću