08.10.2020.

 Обележен Европски дан језика у Основној школи „Радоје Домановић“

У петак, 25. септембра наставнице српског, енглеског и немачког језика, Наташа Миливојевиић,  Наташа Штулић и Ирена Арсенијевић одржале су интегрисани час у одељењу 8/4 у циљу обележавања Европског  дана језика који се од 2001. године слави широм Европе. Ученици су приказивали своје претходно припремљене презентације које су садржале народне изреке и цитате познатих  писаца, филозофа, историчара и других мислилацао језику и животу. Том приликом они су уочавали и основне сличности и разлике у језицима које познају.  
Савет Европе је 6. децембра 2001. године прогласио 26. септембар за Европски дан језика са циљем да се људи широм Европе охрабре да уче стране језике и да се упознају са богатом језичком и културном разноликошћу Европе, које морају бити очуване и неговане. Тиме би се остварио циљ – побољшање комуникације и разумевања међу европским народима.Наглашава се предност вишејезичности и указује на неопходност превазилажења језичких препрека, које онемогућују зближавање људи исте друштвене средине. Тежи се побољшању комуникације и разумевања припадника малих и великих, матерњег и нематерњег језика.
О важности познавања страних језикаговори и стара латинска пословица: „Колико језика говориш, толико људи вредиш“ (Quot linguas calles, tot homines vales).
Једну од ученичких презентација можете видети и овде.