Смештена између две најстарије крагујевачке улице у строгом градском језгру, по предању, наследила прву школу, основану још у доба Милоша Обреновића, представља симбол успешности и престижа. Према новијој историји, свој радни век започела је у простору између улице Милована Гушића (др Михаила Илића) и Светозара Марковића, где се и данас налази.

Капетан српске војске, Милован Гушић (1822 - 1891) , поклонио је једну од својих зграда за школовање сиромашних девојака у то време, која данас чини један од два павиљона школе „Радоје Домановић“.

У згради са лепом старом фасадом, која се одупире зубу времена, на адреси Светозара Марковића 13, налази се данас једна од најуспешнијих крагујевачких школа ОСНОВНА ШКОЛА РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ. Испред главног улаза у школу налазе се бронзане бисте Радоја Домановића и Андре Маринковића.

О Радоју Домановићу

Ако се површно гледа на живот Радоја Домановића, он се чини монотон, без крупних догађаја, сензација и преокрета, али ако се продре у суштину његове сатире, открива се изузетна храброст и способност да се буни и пркоси охолости и неправди владајућег режима у Србији тога доба. Неминовна беда, сиромаштво и занемаривање, представљали су цену коју је платио за очување људског достојанства у свом стилу.

Кликните овде за више података о Радоју Домановићу