18.03.2016.

 Међународно такмичење из математике “Кенгур без граница” које се упоредо одржава у школама широм Европе, организовано је и у Крагујевцу. Тест из математике решавали су ђаци у крагујевачким основним и средњима школама, а међу школама које су прве организовале овај систем надметања, пре десет година, је и “Радоје Домановић”. Ове године пријавио се велики број ђака, њих 240, за које је школа обезбедила симболичне поклоне и слаткише. 

Основни циљ такмичења “Кенгур без граница” је популаризација математике и повећање интересовања ученика за природне науке. Тестови које ученици решавају су логички и комбинаторни, па тако, уз разумевање текстова, они примењују стечено знање из математике. У основној школи “Радоје Домановић” такмичење је почело тачно у 10 сати, као и у осталим школама широм Европе. Ученици у преко 60 држава у исто време размишљају о истим проблемима и решавају исте задатке. 
 
Задаци на тесту, као и време решавања, су прилагођени узрасту. У школи “Радоје Домановић” организовано је такмичење за све разреде, а ове године је пријављен велики број ђака.
 
Пропозиције су такве да сваки задатак има пет понуђених одговора од којих је само један тачан. Ученици од 5. разреда основне школе до 4-ог средње решавали су 30 задатака, за предвиђених 90 минута, док су ђаци нижих разреда основне школе имали 18 занимљивих проблема које су решавали 60 минута. Међународно такмичење „Кенгур без граница“ у Србији већ десет година организује Друштво математичара Србије. Ове године учествовало је више од 6 милиона ученика из 69 земаља.