14.01.2023.

Библиотека научно-популарних књига и часописа за наставнике и ђаке основних и средњих школа Крагујевца биће за месец дана отворена у крагујевачкој основној школи "Радоје Домановић", а данас је за опремање насловима стручне библотеке СББ фондација донирала 270.000 динара удружењу "Едукос".

 

 

 

„СББ фондација више од деценије се одриче куповине новогодишњих поклона пословним партнерима и донира новац непрофитним организацијама, удружењима и институцијама којима је помоћ потребна. Ове године донира укупно 10.000 евра. Друга од укупно три донације, СББ фондација поклања новац удружењу грађана ‘Едукос’ 270.000 динара за куповину 500 научно-популарних књига и часописа, као и формирање научно-популарне и стручне библиотеке за ученике и наставнике основних и средњих школа у Крагујевцу“, рекла је Ана Стекић, пројект менаџер СББ фондације.

Према речима Милана Вукашиновића, директора школе „Радоје Домановић“у Крагујевцу“, ова образовна установа ће бесплатно уступити једну учионицу „Едукосу“ за библиотеку и комплетно је опремити“.

„Наставници и ученици основних и средњих школа немају довољно знања о новим научним открићима, као ни о научно-популарној литаратури. Преко 95 одсто ових књига и часописа немогуће је прочитати путем интернета, због заштите ауторских права и њиховог комерцијалног карактера. Удружење грађана ‘Едукос’ у циљу популаризације науке и њене практичне примене у свакодневном животу, жели да оформи научно-популарну и стручну библиотеку, чији ће чланови бити наставници и ученици основних и средњих школа из Крагујевца и осталих градова у Србији (око 2.000 чланова). У библиотеци ће бити заступљени домаћи и страни аутори“, каже Милош Милосављевић из „Едукос-а“.

Професор информатике у основној школи „Радоје Домановић“ Милош Милосављевић ће без новчане надокнаде радити у стручној библиотеци.