02.10.2019.

У оквиру Недеље истраживача коју Центар за образовање Крагујевац организује, другу годину заредом, реализовао се обилазак културно - историјских споменика Крагујевца и Парка науке. 

Ученици седмог и осмог разреда преподневне смене су са својим натавницама Наташом Миливојевић,наставником српског језика,Горданом Петровић,наставником географије и Катарином Димитријевић,наставником хемије  реализовали органозовану посету.Обилазак је започео у порти Старе цркве, где су ученици имали прилику да обиђу Стару цркву, Стару скупштину и чују нешто више о првој митрополији која се налазила на овом месту. Након тога, обилазак се наставио преласком преко бетонског моста, посетом Амиџиног и Михајловог конака, уз упознавање са јединим очуваним грађевинама дворског комплекса Обреновића. Обилазак се наставио шетњом до Прве крагујевачке гимназије и 

Парка науке,потом су сви ученици имали прилику да обиђу улиц уСветозара Марковића и виде јединствене објекте подигнуте током владавине кнезаМилоша Обреновића, а који су остали до данас очувани у овој улици.  

Циљ ове посете да упознмо ученике са Парком науке који се налаузи у дворишту Прве крагујевачке гимназије,као и многим знаменитостима нашега града,што се у велико ј мери поклапа са планом и програмом наших предмета .  Везано за хемиј уученици су разгледати експонате и справе у Парку науке,део из географије визуелно видели културо –историјско наслеђе нашега града и наравно анализирали на који је начин све то повезано са српском књижевношћу.

Посета у оквиру    ЕВРОПСКЕ НОЋИ ИСТРАЖИВАЧАУ оквиру Недеље истраживача на Тргу испред Прве крагујевачке гимназије 27.9.2019.је приређена манифестација НОЋ ИСТРАЖИВАЧА у оквиру које су презентована наука на забаван и занимљив начин.Пошто је догађај био у време наставног часа Домаћинство,пошли су ученици 7-2 .Циљ ове посете је да ученици на штанду хемије,биологије и физике одраде радионице на темуЗаштите животне средине,што се полклапа са палном и програмом предмета Домаћинство у 7.разреду. Посета је организована тако што су  експериментатори са ПМФа у заказаном термину припремили радионицу само за наше ученике и тиме омогућили ефикасније учешће на овогодишњем догађају.Поред учествовања у радионицама,ученици су имали прилику и да обиђу Парк науке у саставу Прве крагујевачке гимназије и упознају се са науком уживо. Циљ посете је да у том простору,у опуштеној атмосфери,са прикладним моделима научних експеримената и достигнућима ученици споје забаву и учење.У то време на Ђачком тргу су биле и колеге : Снежана Ковачевић,наставник техничког,Наташа Штулић,наставник енглеског језика, Славица Јовановић,наставник биологије и Војкана Богићевић,наставник физичког васпитања . Они су са великим бројем ученика наше школе обишли штандове и учествовали у радионицама .