03.04.2024.

У Дечјем одељењу Народне библиотеке „Вук Караџић“ обележен је Међународни дан дечје књиге.

Том приликом списатељица Ивана Нешић представила је своју књигу „Зеленбабини дарови“ која је уврштена у лектиру за ученике петог разреда.

За обележавање Дана дечје књиге одабран је 2. април у знак сећања на Ханса Кристијана Андерсена, једног од најистакнутијих писаца за децу, који је рођен на данашњи дан.

Светски дан дечје књиге установљен је 1967. годин на основу одлуке УНЕСКА како би се скренула пажње на потребе најмлађих читалаца и важност развијања љубави према писаној речи, књигама, писцима за децу.

Иако је деци данас скоро све доступно преко мобилних телефона и рачунара, најмлађи и даље воле да читају бајке, приче и песме намењене њиховом узрасту али и да сами састављају стихове.

У оквиру програма обележавања Светског дана дечје књиге гошћа Народне библиотеке „Вук Караџић“ била је списатељица Ивана Нешић која је разговарала са децом и представила свој стваралачки опус.

Обележавање Дана дечје књиге једна је у низу активности које се реализују у Дечјој билиотеци како би се најмлађој читалачкој публици омогућило дружење са писцима.

Деца су имала прилику да уз дружење са списатељицом покажу своју креативност и одрецитују стихове које су сами написали, али и да размене идеје са вршњацима.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.
Извор: РТК