09.06.2017.

 Поводом Дана Ћирила и Методија,твораца словенске азбуке ,ученици 4/3 припремили су приредбу у холу школе под називом ,,Читањем и писањем до љубави према свом језику”.

    Ученици овог одељења од првог разреда су у пројекту,,Сами пишемо књигу”. Прва фаза пројекта обухватала је посету школске и Дечије библиотеке,узимање и читање књига по избору као и њихову илустрацију и  презентацију .У циљу развијања љубави према књизи,читању и писању ученици су посетили и књижару ,,Лагуна и од првог разреда стварали читалачке навике.

У следећој фази пројекта ученици су водили дневник прочитаних књига и писали речник .

Неколико ученика било је укључено у школу рецитовања која се одржавала у Дечијој библиотеци.

Сви ученици учествовали су на наградном конкурсу ,,Моја породица у мају на коме је један ученик освојио прву награду.

Ученици су узели  учешће у литерарном конкурсу ,,Сто младих талената ''и очекујемо добре резултате.

Богаћење речника и читање наставило се кроз сва четири разреда.Најинтересантније је било дружење са писцем Стефаном Симићем чија је песма ,,Зашто је добро бити добар била тема рецитала и хуманитарне акције коју су ученици извели за кориснике ,,Геронтолошког центра у оквиру сарадње са,, Центром за социјални рад”.

Ученици су сваке године учествовали у програму поводом обележавања Дана словенске писмености у сарадњи са локалном заједницом,а ове године представљајући своје књиге обележили су овај празник у својој школи ,која носи име познатог писца и предеставника свог народа.Тиме су показали колико треба поштовати своју традицију,традицију писмености,језика,писма,културе и говора.

Схватили су мали писци да ко не чува свој језик не чува ни народ и зато су ћирилицом написали своје књиге.Сели су у ,,Ауторску столицу и представили их бројној публици.На овај начин позвали су све установе културе да се са великом бригом односе према ћириличном писму и према српском језику, јер је наше писмо наш идентитет и да је ово прилика да најмлађи дају свој допринос и буду пример будућим генерацујама.

О својој награди на конкурсу ,,Зашто волим ћирилицуговорила је награђена ученица, а водитељ приредбе подсећала је на значај очувања нашег писма.

Подршку малим писцима пружио је писац Стефан Симић,преставници Дечије библиотеке,,Вук Караџић”,представници локалне самоуправе,родитељи,старији ђаци,ученици и учитељи из више одељења.Књиге које су поклон школској библиотеци уручене су библиотекару .

Сви присутни су поделили радост са учесницима приредбе уз жељу да наставе да читају и  пишу,да чувају свој језик и културу и шире лепоту и љубав што су и обећали стиховима песме ,,Нек свуд  љубав сја”.

Без пуно љубави и подршке у овоме не би успели,зато им се захваљујем на дугогодишњем труду и упорности као и свима који су нас у овоме подржали.

                                                                                                            Учитељица,

                                                                                                     Мирјана Миливојевић