30.09.2016.

 У Крагујевцу је 30.септембра 2016. одржана по трећи  пут,НОЋ ИСТРАЖИВАЧА. Тиме је наш град постао нови члан велике групе градова у којима се одржава овај значајан забавно- научни догађај.

У просторијама Прве крагујевачке гимназије и Ђачком тргу испред Гимназије ученици су могли да истражују и пропутују науком кроз време. Видели су роботе који се крећу у свим правцима,свет око себе су гледали инфрацрвеном камером,звучни талас створен пламеном,осетили како је то када наука подигне косу на глави,укључивали неонку без струје.
    Ученици Прве и Друге крагујевачке гимназије су им показали како уз одговарајуће састојке могу направити јестиве кристале,како се континенти померају,како препознати јестиве гљиве,како настаје филм,обновљиви извори енергије,звучне вибрације,зашто је спорт битан и често живот значи.
 Преко 100 младих истраживача је ове вечери представило забавну истраживачку авантуру. Чланови нашег стручног већа су се организовали  и одвели вел.групу ученика од 5. до 8.разреда. Они су имали прилику да се зналачки одушеве науком и истраживачима,да пропутују НАУКОМ КРОЗ ВРЕМЕ од постанка најстаријег  континента све до данас. Ово истраживање је трајало до касно у ноћ ,што је и оправдало назив.