13.05.2014.

   9. маја 2014. године петоро ученика из крагујевачких основних школа у пратњи својих наставника кренула је у Сремске Карловце на Републичко такмичење из књижевности под називом „Књижевна олимпијада“.

 Друго републичко такмичење из књижевности одржано је 10. маја 2014. године.

Након свечаног отварања у 11.00 часова ученици су приступили изради тестова. Време за њихову израду трајало је до 13.00 часова.

Од 13.00 часова комисије су приступиле прегледању тестова, припремању диплома и награда за најуспешније ученике и наставнике.

За то време од 13.30 до 16.30 наставници (пратиоци) и ученици имали су организован обилазак Сремских Карловаца: Путевима српског језика и књижевности. Подељени су у осам група. Свака група названа је по једном од следећих писаца:  Емануел Козачински,  Доситеј Обрадовић,  Лукијан Мушицки,  Јован Стерија Поповић, Сима Милутиновић Сарајлија, Вук Стефановић Караџић, Бранко Радичевић, Милош Црњански. Свака група бројала је око 35 ученика. Наставници су били распоређени као пратиоци сваке групе. Свака група полазила је са своје тачке, а на крају сви су се сусрели на главном тргу испред Карловачке гимназије.

Ученица осмог разреда  Анђела Жикић у пратњи своје наставнице Ане Соврлић – Гардовић учествовала је на Књижевној олимпијади и показала одлично познавање књижевности нашег језика. Од могућих 20, Анђела је остварила 14 бодова.