27.03.2014.

 21.  марта 2014.  године петоро ученика ОШ „ Радоје Домановић“ са наставницом Аном Соврлић Гардовић присуствовало је „Time travel“ догађају.

Овим догађајем заокружена су прва два циклуса пројекта „Музеј прошлости за будућност“.

          После окупљања ученика из 16 партнерских основних и средњих школа испред Музеја 21. октобар извршена је подела ученика у 5 група. Свака група добила је свог водитеља. Водитељи су упознали ученике са концептом и сценаријем активности. Покренута је дискусија о томе шта је циљ догађаја и на који начин нам сећање на прошлост може бити полазна основа за делање у садашњости и грађење бољег друштва у будућности.

         Након основних смерница сви ученици су добили костиме из периода Другог светског рата и са водитељима се упутили ка платоу испред Споменика стрељаним ђацима и професорима. Уследило је осмишљавање порука за будућност које су ученици послали у оквиру Time travel догађаја.

Свака група је излистала неколико кључних речи које симболизују вредности и настојања која би допринела да свет и друштво у коме живимо буде боље место за живот, засновано на поштовању и једнакости.

Уследило је формирање кругова на платоу испред Споменика стрељаним ђацима и професорима. Свака група држала је кружно платно са отвором на средини које симболизује цвет. Уследило је рецитовање стихова у групи -  тако што је  свака од пет група изговорила у глас по два стиха одабраних строфа песама „Крвава бајка“  и „Тражим помиловање“ Десанке Максимовић.

Када су ученици завршили са казивањем стихова зачуо се звук фруле.

Представник сваке групе је након одсвиране мелодије пустио голуба као симбол Спомен парка Шумарице и његове мисије „Доста су свету једне Шумарице“.

Када су голубови полетели деца су узела по један цвет и положили га на Споменик стрељаним ђацима и професорима.

           Уследила је рефлексија и евалуација у свечаној сали Музеја 21. октобар.

Убаци слике 1